TRFMA: Sektörümüzün potansiyel büyüklüğü 40 milyar TL

TRFMA (Tesis Yönetim Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Gökçenur Çelebioğlu ile tesis yönetim sektörü ve pandemi dönemindeki çalışmaları hakkında konuştuk.

TRFMA: Sektörümüzün potansiyel büyüklüğü 40 milyar TL

1) TRFMA derneği yaklaşık 2.5 yıl önce kuruldu. Derneğinizin kuruluş amacını, kaç üyeye sahip olduğunu ve üyelik şartlarınızın neler olduğu ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

Son yıllarda ülkemizde ve dünyada önemi giderek artan tesis yönetimi, sürekli büyüyen ve gelişen yapısıyla Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan sektörleri arasında yer alıyor. Her geçen gün büyüyen sektörümüzün; ülkemizde tanıtılmasını ve geliştirilmesini sağlamak, sektörde yöneticilik yapan, yönetim hizmeti veren kişi ve kuruluşlara yardımcı olmak amacıyla sektörün önde gelen 15 tesis yönetim firması bir araya gelerek 2017 yılında derneğimizi kurduk. Kısa zamanda aralarında çok uluslu firmalar, özel ve kamu kurumlarının da bulunduğu 31 üyeye ulaştık.

Tesis Yönetim Derneği (TRFMA) olarak amacımız, sektörün çözümlerine yanıt bulma, hizmet kalitesini artırmanın yanı sıra yeni ve mevcut tüm tesislerin ve tesis yöneticilerinin yönetim süreci ve hizmetleri ile ilgili sorunlarında yanlarında olmak yer alıyor.

Derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden, mevzuatın öngördüğü yasal koşulları taşıyan, Tesis Yönetim Sektöründe “yönetim” veya “yönetim hizmeti” konusunda çalışan şirketler derneğimize üye olabilir. Geçmişte sektörün itibarını zedeleyici davranışlarda bulunmuş, müşterilerini veya çalışanlarını zor duruma sokmuş veya kamuoyuna yansıyan olumsuz haberleri ile itibarı zedelenmiş şirketleri derneğimize üye olarak kabul etmiyoruz.

 

2) Türkiye’de tesis yönetimi özelinde hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Toplam da hizmet verdiğiniz firma sayısı nedir ve pazar payınız hangi seviyede?

Derneğimizin üyeleri bugün 100 bini aşkın çalışanı ile konutlar, ofisler, AVM’ler, perakende işletmeleri, oteller, hastaneler, okullar, yurtlar, endüstriyel tesisler, hava alanları ve limanlar gibi 12 binden fazla tesiste, 500 binden fazla bağımsız bölümde tesis yönetimi hizmetleri kapsamında teknik bakım onarım, temizlik, yemek, bahçe bakımı, ilaçlama, güvenlik gibi hizmetleri sağlamakta ve yönetmektedir.

Türkiye’de son derece genç ve bir o kadar da hızlı büyüyen bir sektör olan tesis yönetim sektörü her yıl ortalama yüzde 30 büyüme gösteriyor. Sektörün istihdamında da her yıl sektör büyümesine paralel, yaklaşık yüzde 30 artış yaşanıyor. Avrupa’da bu oranlar ise yaklaşık yüzde 4 civarında seyrediyor. Sektörümüzün Türkiye’deki potansiyel büyüklüğü ise yaklaşık 40 milyar TL.  

 

3) Tesis yönetim firmaları, hizmet verdiği firmalara ne gibi çözümler ve kolaylıklar sağlıyor. Ve firmalar neden sizleri tercih etmeli?

Sektörümüz tesis yönetim hizmetleri kapsamında teknik bakım onarım, temizlik, yemek, bahçe bakımı, ilaçlama, güvenlik gibi hizmetleri sağlıyor. Ancak sektör olarak hizmet alanlarımızın belirli bir sınırı ve tanımı olmadığı için şirketlere özel hizmetler de geliştirebiliyoruz.  

Tesisler neden profesyonel tesis yönetim hizmeti almalı kısmında da sektöre yönelik çözümler üretmemizin yanında sektör olarak aidatları ve işletme maliyetlerini optimize ediyor, yönetim ve yönetim hizmetlerini geliştiriyoruz. Sektör olarak bir işletme süreci gerçekleştiriyoruz. Bir fabrikanın ya da tesisin en iyi şekilde yönetilmesini, kesintisiz üretim ya da hizmet vermesini sağlıyoruz. Tesis için bütçelerin, insan kaynaklarının ve zamanın en iyi şekilde yönetilmesini sağlayarak, firmalara bu saydığımız alanlarda ciddi tasarrufların elde edilmesine olanak tanıyoruz.

Tesis yönetimi, işletmenin kullanım ömrü boyunca etkin tasarruf için vazgeçilmez bir noktada yer alıyor. Yapılan araştırmalar, 30 yıllık kullanım ömrü boyunca işletme maliyeti 100 milyon TL olan bir işletmenin sadece 12 milyon TL’sinin inşaata harcandığını ortaya koyuyor. Geri kalan bütçe ise işletmenin kullanımı sırasında tesis yönetimi için harcanıyor.

Tesis yönetimi denince akla sadece güvenli ya da temizlik gelmemeli. Biraz önce verdiğim fabrika örneği gibi üretimin devam etmesini sağlayacak tüm alanlarda çözümlerimiz bulunuyor. Fabrikanın üretim ekipmanlarının bakımından depo yönetimine, atık su yönetiminden lojistiğine kadar tüm süreçlere dahil olarak iş akışının devamlılığını sağlıyoruz. Bu süreçleri de en etkin insan kaynağı ve en tasarruflu bütçe ile gerçekleştiriyoruz.

 

4) Covid- 19 süreci üyelerinizi ne seviyede etkiledi, bu dönem sizler için nasıl geçti, normalleşme süreci’ne özel uygulanan çözümleriniz var mı / olacak mı?

Tesis yönetim firmaları olarak birçok farklı sektörde hizmet verdiğimiz için pandeminin olumlu ya da olumsuz etkilediği sektörlerin bizlere de doğrudan etkisi oldu. Okul ve perakende firmaları bu dönemde işlerine ara vermek zorunda kaldı. Bu sektörlerde yaşanan durgunluğa bağlı olarak dışarıdan tesis yönetimi gibi hizmet alımlarını da durdurmak ya da ara vermek zorunda kaldılar. Bir diğer taraftan da hastane gibi kritik alanlarda tesis yönetiminin sunduğu hizmetlere son derece yoğun bir talep artışı oldu.

Pandemi döneminde hastane ve sağlık kuruluşu ağırlıklı çalışan firmalarda ciddi oranda talep artışı yaşandı. Ancak eğitim, AVM ve üretim tesisi ağırlıklı çalışan firmalarda bu durum tam tersi gelişti. Bu dönemde hizmet maliyetlerimizde ciddi oranda artışlar yaşanmasının yanı sıra müşterilerin gelir kayıpları nedeniyle oluşan indirim talepleriyle karşılaştık.  

Pandemi döneminde uygulanması gereken tedbirlerle ilgili sektörde eğitimler düzenledik. Üyelerimiz arasında hızlı ve etkin bir iletişim ağını canlı tutarak bilginin serbest dolaşımını sağlamaya ve bu yolla üyelerimizin çeşitli başarılı uygulamalarını paylaşmaya çalışıyoruz. Pandemi nedeniyle ülkemizde de son derece sıkı tedbirlerin alındığı dönemlerde, tesis yönetiminin ve iş güvenliği ve işçi sağlığı uygulamalarının ne denli önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı biz de bu konuda sektör olarak üzerimize düşen görevi yaparak hizmet verdiğimiz alanlarda her türlü tedbirin alınmasını sağladık. 

 

5) Bu pandemi döneminde, kapalı alanlarda kullanılan klimalar ile ilgili tedbirler söz konusu. Üyelerinizin bu konu özelinde uyguladığı çözümleri ya da çalışmaları nelerdir?

TMMOB Makina Mühendisleri Odası liderliğinde oluşturulan iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren ISKAV, İSKİD MTMD, TTMD, MÜKAD yanı sıra Türk Tabipler Birliği ve TRFMA olarak mevcut binalarda alınması gereken pandemi önlemlerine yönelik ortak çalışmalar için İklimlendirme Teknik Kurulu oluşturduk. Yeni normalle birlikte pandemiyle mücadele kapsamında iklimlendirmenin önemini ve AVM’ler, ofisler, okullar, oteller gibi mevcut binalarda alınması gereken tedbirleri anlatmak üzere online ortak basın toplantıları gerçekleştirdik. İklimlendirme teknik kurulundan elde ettiğimiz çıktıları tüm üyelerimizle paylaştık ve bu konuda eğitimler düzenledik. Bundan sonraki süreçte de eğitimlerimize devam edeceğiz.  

 

6) Düzenlemiş olduğunuz, TRFMC 2020 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı, pandemi sebebi ile bu yıl 3-5 Kasım 2020 tarihlerinin arasında gerçekleşecek.  Bu yıl için fuar beklentilerinizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), T.C. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu Covid-19 ‘a karşı tedbirler ve fuarımızı gerçekleştireceğimiz İCC -İstanbul Kongre Merkezi’nin alacağı önlemlere ek olarak, TRFMA'nın da içinde bulunduğu "MMO İklimlendirme Teknik Kurulu"nun paylaştığı, "Covid-19 Tedbir Metinleri" doğrultusunda, en üst düzeyde önlemler alınarak fuarımızı gerçekleştireceğiz. Salgında bir kez daha öğrendik ki hayat devam ettikçe tesis yönetimi hizmetleri de devam ediyor ve salgına karşı alınabilecek tedbirlerin birçoğu profesyonel bir tesis yönetiminden geçiyor.

“Virüslerin Yayılımını Önlemek İçin Tesislerde, Konutlarda ve Ofislerde Klima ve Havalandırma Sistemlerinin Önemi” ana başlığıyla düzenleyeceğimiz fuarda sektördeki yenilikler, hizmetler ve gelişmeler sektör oyuncularıyla paylaşacağız. Uzman isim ve sektör oyuncularının katılımıyla pandeminin, sektör ve sektörün geleceğine etkileri tartışacağımız TRFMC 2020 Türkiye Tesis Yönetim Konferansı’nda sektör sorunlarını masaya yatırarak sektörün gelişimi ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak için yapılması gerekenler üzerinde duracağız.

Sektörün sesi ve buluşma noktası niteliğindeki fuarımız ayrıca, network ve yeni iş birlikleri açısından da son derece önemli katkıları oluyor. Geçtiğimiz yıl 88 firma ve 6 binden fazla ziyaretçinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz fuar ve konferansımıza bu yıl pandeminin de etkisiyle çok daha fazla katılım olmasını bekliyoruz.

 

7) Eklemek istedikleriniz?

Sektörün ülke ekonomisine makro ve mikro düzeyde de son derece etkili sonuçları bulunuyor. AVM’lerden hastanelere, okullardan havalimanlarına kadar birçok sektöre hizmet veriyoruz. 40 milyar TL’lik bir sektör fakat toplamda 40 trilyonluk bir ekonomiyi yönetiyoruz.

Bakımı yapılmayan bir üretim tesisinin, olası arıza yapması ve kısa süreli de olsa üretime ara vermesi tesis yönetimi bütçesinden sağlayacağı tasarrufun kat be kat üstünde bir maliyete yol açacaktır. Sağladığımız hizmetlerle tesislerde iş akışının kesintisiz devam etmesini sağlıyoruz.

Türkiye’de tesis yönetiminin bir milli politika olması gerektiğini düşünüyoruz. Bugün kamu binalarında ayrı ayrı temizlik, güvenlik, bakım gibi hizmetler dış kaynak kullanımı yoluyla alınsa da kamuda tesis yönetimi hizmetleri kullanılmıyor.  Kaynakların verimli kullanılarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanması için kamu binalarında tesis yönetimi uygulamasına geçilmesi gerekiyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de yapılan araştırmalar, profesyonel tesis yönetimi hizmeti alınan tesislerde işletme başına metrekare giderlerinde yüzde 40’a varan tasarruf elde edildiğini gösteriyor. Bu rakamlar binlerce metrekarelik tesislerde milyarlarca TL’lik tasarruf anlamına geliyor.

Ayrıca özel sektörde de 200 bağımsız bölüm ya da 5 bin m2’den büyük tesislerde, tesis yönetim firmalarından hizmet alınmasının zorunlu hale gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Elde edilen bu tasarruf ülkemiz için kaynak korunması anlamına gelirken, tesis sahipleri için kâr artışı ya da kendi faaliyet alanlarına yatırım imkanı demek oluyor.