Savcılar Market’ten yeni konsept
Sağlam hareket etmek için yavaş büyümeyi tercih eden Savcılar Market, bugün Bolu’da 7 şubesiyle hizmet veriyor. “Toptan gıda” konseptini Bolu’da denemek için son marketlerinin adını diğerlerinden farklı olarak “Gross on4” koyduklarını söyleyen Savcılar Market Genel Müdürü Harun Savcı, Gross on4’ün satış rakamları açısından Savcılar Marketler’e göre daha avantajlı olduğunu anlattı

Murak KÜÇÜK, Özlem ELGÜN HARPUTLUOĞLU
Savcılar Market’in hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?
1978 yılında babamız ticaret hayatına girdiğinde biz daha çocuktuk. Ticaretin içinde büyüdüğümüz için onun her aşamasına tanık olduk. Babamız 1978’de perakendeye ilk olarak seyyar satıcı olarak başladı. 1989’lu yıllara kadar bu şekilde devam etti. 1989’da toptancılık hayatına atıldık. Daha sonra birkaç bayilik aldık, servis işleri yaptık. 1989’dan 2001 yılına kadar toptancılık hayatımız devam etti. 2001 yılında BiM Bolu’daki ilk marketini açtı. O dönemde ülke ekonomisinden dolayı ticaret de zorlaşmıştı. BiM’e olan yoğun talebi gördükten sonra perakende sektörüne yönelmeyi düşündük. 2001 yılında marketimizi açtıktan sonra biz de yoğun talep görmeye başladık. İşlerin yoğunluğu personel ihtiyacını doğurdu ve şu anki satın alma müdürümüz, kasiyer olarak işe başladı.
Şu anda kaç şubeniz, Toplam kaç metrekare satış alanınız var? Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?
Biz daha sağlam hareket etmek açısından yavaş büyümeyi tercih ettik. Şehir dışından buraya geldiğimiz için kiracılık dönemimizde Bolu’da ciddi sıkıntılar yaşadık. Firma olarak insanlara iyi, kaliteli hizmet veriyoruz. Bu yüzden müşteriler de bizi tercih ediyor. Kiracı olduğumuz dönemde işlerimizin iyi olduğunu gören mal sahipleri ve emlakçılar kirada bize bazı sıkıntılar yaşattı. Bu sebeple biz de 2001 yılı ve sonrasında açtığımız marketlerin yerlerini satın alma kararı aldık. Şu anda marketlerimizin yüzde 95’i mülkiyetimiz. Şu an Bolu’da 7 tane marketimiz var. Mülkiyetli olduğu için büyümemiz yavaş oldu. Toplamda yaklaşık 5 bin metrekarenin üzerinde satış alanına sahibiz. Marketlerde yaklaşık 100’ün üzerinde personelimiz var. Bunun yanında imalat bölümümüzde de 50 civarında çalışana sahibiz.
“Gross on4’ün sepet ortalaması yüksek”
Gross on4’le farklı bir konsept denemeye nasıl karar verdiniz?
İnsanların gezdikçe öğrendiğini düşünenlerdenim. Çünkü işin uygulanabilirliğini gezdiğiniz zaman görebiliyorsunuz. Ben de gezmeyi bu yüzden çok severim. Toptan işinin Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığını görünce şehrimizde bunu denemek istedik. Bolu’yla özdeşleştirmek adına da son marketimizin adını diğerlerinden farklı olarak “Gross on4” koyduk. Gross on4’te de perakendedeki müşterilerimizi hedefledik. Fakat bu marketimizin hedef kitlesinde farklı olarak toptan alışveriş yapan müşterileriniz de var. Satış rakamlarına baktığımız zaman Gross on4’ün rakamları Savcılar Marketler’e göre daha avantajlı. Burası şehir dışında bulunduğu için insanlar Gross on4’e aylık ihtiyaçlarını almak için geliyor. Bu yüzden sepet ortalaması yüksek oluyor. Gross on4’ün ikinci bir özelliği de diğer marketlerimizin lojistiğini sağlaması. Şu an burada bin 200 metrekare depolama alanına sahibiz. Ürünlerimiz diğer marketlere tek depodan gidiyor. Günlük ihtiyaçları marketler kendi taşıma imkânlarıyla buradan alıyor fakat ağır malların taşımacılığını Gross on4 yapıyor.
Peki, “Hakiki Antep” markanız kendi marketlerinize mi üretim yapıyor yoksa ayrı bir satış yerine sahip misiniz?
2008 yılında üretime karar verdik. 6 yıldır üretime devam ediyoruz. Hakiki Antep’in üretimi bizim ihtiyacımızdan doğdu. 2005 yılında mağazamızın bir tanesini açtıktan sonra pastane reyonu koymaya karar verdik. 1,5 - 2 yıla yakın bir süre dışarıdan hizmet aldık. Ancak ürünlerin kalitesiyle ilgili şikâyetler başladığı ve görüşmelerimizde bir sonuç alamadığımız için 2007’nin sonlarında kendi markamızı yaratma kararı aldık ve üretime başladık. 4 kişiyle başladığımız bu iş şu an 34 kişiyle devam ediyor. Marketlerimizin içinde ürünlerimizin satış reyonu var aynı zamanda bağımsız olarak “Hakiki Antep Baklavacısı” adında 3 tane mağazamız mevcut.
“Bolu’nun her noktasındayız”
Marketleriniz Bolu’nun nerelerinde bulunuyor?
Kuruluş yeri seçimi yaparken daima lokasyonun alışverişe uygun olmasını ve park probleminin olmamasını göz önünde bulunduruyoruz. Çember şeklinde Bolu’nun her noktasında bulunuyoruz. Şehir merkezleri park yeri sıkıntısı dolayısıyla bize çekici gelmiyor. Şu an Bolu’da marketlerimize ulaşılamayan bir nokta yok. Herkes istediği zaman bir noktamıza kolaylıkla ulaşabilir.
Batı Karadeniz’de perakende nasıl gidiyor?
Bolu’da 2012 yılında 4 tane mağaza açarak toplam sayımızı 7’ye çıkardık. Sektörde ciddi anlamda yoğun bir akım yaşadık. Şehir dışından birçok marka şehre geldi. Biz de geçmiş yıllarda aldığımız büyümeme kararımızdan bu sebeple vazgeçtik. Süreç olarak baktığımız zaman insanlar mağaza açmadan sektörde ayakta kalamayacağını düşünüyor. Ben bunun sağlıklı bir büyüme olduğunu düşünmüyorum. Şu an büyümemizi durdurmuş durumdayız. Çünkü sektör çok karlı değil. Bolu’da yaklaşık 110 tane market var. Şehir merkezi 140 bin, çevrelerle birlikte 250 bin nüfuslu bir şehre göre market sayısı biraz fazla. Bizim sıkıntılarımızdan bir tanesi A101, BİM gibi marketlerin hızlı bir şekilde büyümesi. Bu büyüme bize ciddi anlamda zarar veriyor. Bu marketler tüm yurda yayılmış oldukları için para kazanıyor. Ama biz yerel marketler olarak buranın insanını tanıdığımız için ona göre hizmet veriyoruz ve Bolu’ya ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu yüzden insanlar bizi tercih ediyor. Bölge adına konuşmak gerekirse, perakende sektörü zor günler yaşıyor. Bugün bakıldığı zaman insanlar para kazanmıyor ve birçok insan Bolu’ya yatırım yaptığı için memnun olmadıklarını dile getiriyor. Çünkü Bolu’da bir yerel gerçeği de var. Sektör olarak zor günlerden geçiyoruz ama bu zor günler aynı zamanda akıllı yatırımlar yapmazsanız gelecekte sizi zor günlerin beklediğinin habercisi. Bizler ticarette ahlaki değerlere dikkat etmeye çalışıyoruz. Doğruluk prensibimizden ayrılmıyoruz. Müşterilerimizi iyi ve doğru yönlendiriyoruz. Ticari felsefemiz her şeyin para olmadığı. Biz ticaretimizi yaparken bu şehirde kalıcı olduğumuzu bilerek hareket etmek zorundayız.