Türkiye’nin globaldeki bacasız sanayisi CNR!

17 grup şirketiyle birlikte İstanbul’da hizmet veren CNR Holding, bacasız sanayi olma tanımıyla ülkenin gelişmişliğine katkı sağlıyor. İhracatın merkezi olmayı odak noktası haline getiren CNR, Türkiye’yi dünyanın gözdesi haline getirebilmek için tüm profesyonelliğiyle özel projelere imza atıyor. Her firmanın kendisini geliştirebilmesi ve büyüyebilmesi için en büyük fırsatı sunan organizasyonlar düzenleyen CNR Holding’ten Fuarlar Genel Müdürü Eda Dalçam Tunçağ ile fuar ve organizasyonların tüm püf noktalarını konuştuk

Türkiye’nin globaldeki bacasız sanayisi CNR!

Röportaj: Onur Kaya

 

Fuarcılığın Türkiye’deki gelişimine büyük katkı sağlayan bir marka olarak CNR’ın yürüttüğü çalışmaları ve kimliği hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

CNR Holding, sektörlerin ihracatlarının artırılmasına destek olma ve Türkiye ekonomisine katkı sağlama amacıyla 1985 yılında İstanbul'da kuruldu. CNR; kısa zamanda kilit sektörlerde düzenlediği başarılı fuarla Türkiye'nin en büyük fuarcılık kuruluşu halini aldı ve holdingleşerek fuarcılık endüstrisinin sınırları aşan küresel markasına dönüştü. Sektörlerin ihracatına yaklaşık yüzde 25 destek sağlayan CNR Holding, 17 grup şirketi ile "Bacasız Sanayi" olarak nitelendirilen fuar endüstrisinin en önde giden markası olarak pozitif güç kazandırmakta, 5 kıtadan üreticileri, alıcı firmaları, distribütörleri ve tedarikçileri bir araya getirmektedir. Holding bünyesinde yer alan Avrasya'nın en büyük fuar alanı CNR EXPO ise iş dünyasının tercihi haline gelerek Türkiye'ye, yılda 6 milyonu aşan iş ziyaretinin yapılmasına olanak tanımaktadır.  2018’de düzenlediğimiz EVTEKS, IMOB, AYMOD, AYSAF, IDEX, CNR Avrasya Boat Show, CNR FOOD İSTANBUL, Furniture İstanbul, UNİCERA gibi 40’ı aşkın fuar, CNR EXPO'da düzenlenen ve ticaretin geliştirildiği dünyanın önemli sektörel organizasyonlarındandır.   

 

Dünyadan birçok misafiri ağırlayıp dünya çapında organizasyonlara ev sahipliği yapıyorsunuz. Türkiye’yi bu anlamda globalle kıyaslayacak olsanız. Neredeyiz şu anda? Daha neler yapılabilir?

Türkiye'de yıl bazında 400'ün üzerinde fuar organize edilmektedir. Bu fuarların yaklaşık 1/4'ü uluslararası statüde yapılmaktadır. İstanbul'da düzenlenen fuar sayısı tüm fuarların yüzde 50'sini aşmaktadır. Bu yönüyle kültür ve finans kenti İstanbul, fuarcılık endüstrimizin de kalbi konumundadır. Türkiye, son 10 yılda fuarcılıkta inanılmaz büyüme kaydetti ve en önemli destinasyonlardan biri haline geldi. Şu anda dünyanın en önemli fuar firmaları Türkiye'de. Bu şirketler burada ya ofis açmış ya da satın alma veya onlarla ortaklık kurarak Türkiye üzerinden doğu coğrafyasına açılmaya çalışıyor. Türkiye büyüdükçe, sanayi geliştikçe, ihracat arttıkça bunu tetikleyen fuarcılık da bunlara paralel olarak gelişiyor. Bu büyümede CNR Holding olarak da tüm dünyanın gözünü Türkiye’ye döndürmesinde büyük bir pay sahibi olduğumuzu düşünüyorum. Yaptığımız başarılı fuarlar ve Türkiye üreticisinin hızla dünya standartlarına adapte olması, bu firmaların Türkiye’deki potansiyeli görmesini de sağladı.

 

Çok farklı kulvarlarda çok farklı firma ve insanlara hizmet etmek durumundasınız. Bu süreçleri iyi yönetmek için nasıl bir vizyonla çalışıyorsunuz?

Biz her zaman ekip olarak hizmet ettiğimiz sektörlerin yurtiçi ve yurtdışı birlikleri, dernekleri ile dirsek dirseğe çalışıyoruz. Global olarak düzenlediğimiz sektördeki tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. CNR Holding olarak söylemimiz “İhracatın Merkezi” olmak olduğu için, tüm dünyadaki gelişmeleri katılımcılarımızdan çok daha iyi takip etmek durumundayız. Katılımcınızın ihtiyaçlarını iyi belirlemez, fuarın içeriğini doğru alıcılara iyi anlatmazsanız başarılı olmanız mümkün olmuyor bu sektörde. Bu yüzden ekip olarak tüm bu konuları ince ayrıntılarına kadar araştırıyor ve en iyisini sunmak için gerekli hazırlıkları tamamlamaya çalışıyoruz.




Düzenlediğiniz etkinlik ve organizasyonlarla aslında Türkiye’nin çeşitli potansiyellerini de yakından görme şansınız oluyor. Sektör temsilcilerine ülkenin daha güzel ve daha pozitif temsil edilebilmesi için neler söyleyebilirsiniz? Nerelerdeki eksikler giderilirse iyi olan daha iyi hale gelebilir?

Üreticileri, satıcıları ve tedarikçileri aynı çatı altında buluşturan fuarlarımız yeniliklerin görülmesi, rekabet şartlarına adapte olunması, sektörlerdeki eğilim ve değişimlerin takip edilmesi açısından hayati değer taşıyor. Katılımcılarımız, fuarcılık sektörünün öneminin farkındalar. Bu yüzdendir ki katılımcı rakamları her fuarda artmakta, Avrasya’nın en büyük fuar alanına sahip olmamıza rağmen birçok fuarımızda yer kalmamaktadır. Bunun önüne geçebilmek için aynı sektörden, farklı isimlerle fuarlar düzenliyor, katılımcı taleplerine bu şekilde cevap verebiliyoruz. Yani sektörlerin fuarlara ilgisi artarak devam ediyor. Avrupa Kıta’sına bakınca fuarcılık kavramı Türkiye’de yeni bir sektör diyebiliriz. Fakat kendilerini kalite ve hizmet olarak çok hızlı bir şekilde yakaladığımızı da söyleyebilirim. Son 10 senede kendimizi dünyada göstermeye başladığımızı düşünürsek katılımcımızın da bazen fuarlara hazırlanırken eksiklikleri oluyor. Özellikle iyi hazırlanılmayan, hangi ürünün öne çıkarılacağının tespit edilmediği, yabancı dil bilen çalışanı olmayan firmalar fuarlarda başarılı olamayabiliyor.

 

Baktığımız zaman aslında fuarcılık ve organizasyon kavramları Türkiye’de sanki tam oturmuş bir terim değil. Siz bu kavramları nasıl tanımlıyorsunuz? Siz neyi farklı yapıyorsunuz rakiplerinizden?

Türkiye'nin fuarcılıkta Almanları örnek alması gerekiyor. Almanya'nın bu kadar ihracat yapmasında fuarcılığın önemi büyüktür ve önemli yatırımlar da yapmıştır.  Fuarlar, pazarlama faaliyetlerine katkı sağlayan çok önemli bir araçtır. Günümüzde ürettiğini pazarlamak artık üretmekten daha zor bir hal aldı. Şu anda dünyada inanılmaz pazarlama savaşları var. Ürünü tanıtamazsan üretmenin bir manasının kalmadığı; pazarlama savaşlarının ürünün önüne geçtiği bir dünyadayız. İşte tam bu noktada fuarcılık, pazarlama faaliyetlerine çok büyük katkı sağlayan bir unsur. Her ne kadar internetin gelişimiyle fuarlar bir 5 sene önce darbe yemiş olsa da, yeniden yükselişe geçmeye başladı. Çünkü fuarlar alıcıyla - üreticinin buluştuğu, ürüne dokunabildiği buluşma noktaları. İnsanlar bu değerlerden kolay vazgeçmiyor ve fuarlardaki kontaktlarından gelecekte mutlaka iş bağlantıları kurabileceğini biliyor. Türkiye 30 yıl öncesinde birçok kavrama uzaktı belki ama bugün dünya standartlarında iş yapan holdinglere, çok önemli markalara ve ihracat yaparak ülkeye çok büyük katkılar sağlayan binlerce KOBİ’ye sahip. Bugün, o kadar da bu kavramlara uzak olunduğunu düşünmüyorum, sadece artık bu firmalar dünya standartlarında hizmet bekliyorlar. İşte biz de bu arada devreye giriyoruz. CNR Holding olarak, iki tarafın karşılaşacağını, en iyi üreticiyle en önemli alıcıyı birleştirebileceğimizi yılların tecrübesi ve teknolojiyi de arkasına almış bir ekip çalışmasıyla hizmet olarak sunuyoruz. Dünya standartlarını takip eden ve bunu Türkiye’de uygulayan öncü bir firma olduğumuz için farkımız da ortaya çıkıyor.

 

Düzenlenecek bir fuarın gerçekten iyi ve kaliteli bir organizasyon sayılabilmesi hangi kriterlere sahip olması gerekir? Bir fuarın olmazsa olmazları nelerdir?

Bir fuarın başarılı ve kaliteli olabilmesi için öncelikli olarak katılımcının ihtiyacı doğrultusunda doğru alıcı ile buluşması gerekmektedir. Bunun olabilmesi için de bir yıl boyunca özenli ve doğru veri çalışmaları yapmak, uluslararası ihracat ve ithalat kurallarını incelemek gerekiyor. Fuar öncesi teknik işlerinizi ve altyapınızı da iyi hazırlarsanız, alıcılara konforlu ulaşım imkanı sunar ve alan içinde hizmetlerinizi doğru verirseniz başarısız bir organizasyon yapmanızın imkanı yoktur. Bunların üzerine bir de İstanbul’un güzelliğini ve keyfini eklerseniz, sonuç herkes için başarı olacaktır.

 

CNR Fuarcılık olarak gelecekte neler yapmayı planlıyorsunuz? Gelecek hedeflerinizde neler var?

CNR Holding olarak Türkiye’deki fuarlarımızı en üst seviyede tutmak, yeni gelişen fuarlarımızı dünya çapında tanıtarak Türkiye üreticisinin ihracatını artırmak zaten her zamanki hedeflerimiz. Şimdi, Türkiye’yi dünyaya taşıma, uluslararası arenada CNR Holding ve tüm fuarcılık şirketlerinin hizmet kalitesini dünya çapında gösterme vakti olduğunu düşünüyoruz. Çok yakında bir çok yeni hizmetimizi duyabilirsiniz. Umuyoruz ki, yaptığımız her şey Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayacak ve üreticisinin dünya ile rekabetini artıracak.