Kendinizi ve kariyerinizi markalaştırmak için 11 adım
Her insan bir marka, her kariyer piyasa içinde değeri değişebilen bir meta oluyor. Profesyoneller doğru adımları atarak kendilerini ve kariyerlerini markalaştırabiliyor
Kendini markalaştırmak isteyen profesyoneller, 11 adımlı yol haritasını takip ederek iş dünyasında fark yaratabiliyor. İşte markalaşmanızı sağlayacak 11 önemli adım...
1- Kişinin markalaşması adına kendini tanıması
Kariyerini markalaştırmak isteyenlerin atacağı ilk adım, kendini tanımak ve tanımlamak oluyor. Kişiler bu adımda çalışma hayatındaki konumunu, amacını tek bir kavramla özetlemeyi deneyerek yol alıyor. Kariyerini o kavram üzerinden çizeceği yol haritasıyla ilerletenler başarıya bir adım daha yaklaşıyor. İyi, hızlı, yaratıcı, sempatik veya profesyonel gibi kavramlar ilk adımınızda sizi tanımlayabiliyor.
2- Hedeflerini belirlemesi
Kavram belirlendikten sonra hedef belirleyecek cümleler öne çıkıyor. Bir lokasyonu, zaman dilimini veya sektörü içeren hedefler profesyonellere yol gösterirken ikinci adımı oluşturuyor. Örneğin, doktorsanız, "Ben İstanbul'un en iyi cerrahıyım."; estetisyenseniz "Medikal estetikte en hızlıyım." ; öğretmenseniz "Türkiye'nin en pratik öğretmeniyim"; şoförseniz "En konforlu yolculuk sunan şoför benim." gibi örnekler üzerinden ilerleyebilirsiniz.
3- Doğru isim ve unvan ile yola çıkması
Birden çok isminiz veya unvanınız olabilir. Hedefinizde size en çok yardımcı olacak ismi veya unvanı seçmek, markalaşmada büyük önem arz ediyor. Karizmatik bir soyadınız varsa, isim ile beraber markanızı tamamlıyorsa kullanmaktan çekinmemelisiniz. Örneğin, Güven isimli bir avukat markalaşmada bir adım öne çıkarken, İmdat isminin avukatlık mesleği için güven telkin etmediği biliniyor. Kısaltmalar ve uzman, Dr. gibi ön takılar da markalaşmada gerekli kılınıyor.
4- Kendini öne çıkaracak bir "ürün" "iş" veya "eser" ortaya koyması
Hedefte ilerlerken fark yaratacak yaratıcı bir eser veya iş kariyer basamaklarını hızla tırmanmanızı sağlıyor. Bu anlamda PR yapılabilecek, kulaktan kulağa yayılabilecek, görünür bir hamle ile işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Psikolog Ferhat Aydın'ın her geçen gün daha çok izleyici edindiği Bar Psikologu gösterisi burada örnek gösterilebiliyor. Bir psikologdan umulmayan sahne gösterisi genç adamı, rakiplerinden farklı bir yere konumlandırıyor.
5- Doğru referans seçimi ve networking
Çevrenizdeki insanlar da sizin konumlanmanız ve markalaşmanız için işe yarayabiliyor. Sanat camiasındaki ünlü isimlerin ve basın danışmanlarının bu konudaki hassasiyeti biliniyor. Doğru networking ve referanslarla kişi ve kariyer algısı hızla değişebiliyor. Örneğin, Sezen Aksu'nun teşvikiyle müzik dünyasında yer edinen pek çok isim verilebiliyor. Her birinin kabiliyetlerinin yanı sıra doğru referans ile sunulduklarının altı çiziliyor.
6- Rakip analizi
Markalaşma yolunda rakiplerinizin girişimlerini ve projelerin, takip etmeniz gerekiyor. Hedef kitlelerini ve kişisel marka konumlandırmalarını kıyaslamanız hedefinize doğru ilerlerken size yol gösteriyor. Elbette rakiplerinizin doğru seçimi de önem arz ediyor. Sizi şevklendirecek rakibinizi yurt dışından, farklı yaş veya cinsiyet grubundan da seçebilirsiniz.
7- Piyasa fizibilitesi
Hazırladığınız projelere ve yeni markanıza piyasanın vereceği tepkiyi doğru öngörmelisiniz. Hata yapmaktan korkmayanlar başarıya ulaşıyor ancak yanlış fizibilite ile geri dönülmez sonuçlar alınabiliyor. Sektörün nabzını tutmak bu anlamda adımlarınızı kuvvetlendiriyor.
8- Kariyer planlama ve pazarlama stratejisi
PR stratejisi burada devreye giriyor. Siz de kariyerinizi planlarken bir strateji doğrultusunda ilerlemelisiniz. Bir adım sonrasını bilerek adım atanlar her zaman puan kazanıyor.
9- Fark yaratacak detaylar bulunarak proje geliştirilmesi
Yalnız ilk projede değil, sonraki her etkinlikte kendinizden bir iz bulunan detaylar bulmalısınız. Öyle ki projenin içinde olan, izleyicisi olan herkes bu detayın sizden kaynaklandığını tahmin edebilmeli. Özgünlük bu adımda sizin anahtarınız oluyor.
10- Doğru mecra ve platformlarda yer alması
Konferans, sunum, kolokyum gibi etkinlikler sizin için yıldızınızı parlatmada fırsat yaratıyor. Fırsatları değerlendirerek kişisel markalaşma için önemli bir adıma imza atıyorsunuz.
11- Medya kullanması
Yalnız konvansiyonel medya değil, sosyal medya da kariyerinizi markalaştırmak için bir araç halini alıyor. Her yönetici, mecralarda adını doğru konumlandırarak daha hızlı ilerleyebiliyor. Başarı kriteri yalnız para olmayan, kalıcı olmak isteyenler kendi yol haritalarını çiziyor.
Kendi kariyerini nasıl yöneteceğini bilmeyen yöneticilerin bir marka yönetmesini beklemek mümkün olmazken, öncelikle kendini markalaştıran yöneticiler için başarı kaçınılmaz hale geliyor.