Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracat rakamlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022’ye ilişkin ihracat rakamlarını açıkladı. 2022 yılı ihracatı geçen yıla göre yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara çıktı. Erdoğan, “Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur” dedi. Ancak Erdoğan, 2022’de yapılan ithalat tutarını ve dış ticaret açığını belirtmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracat rakamlarını açıkladı

Türkiye’nin en büyük dış ticaret pazarı olan Avrupa Birliği (AB) ile olan dış ticaret fazlasının 10 milyar doları aştığını belirten Erdoğan ayrıca, 2022’de TL cinsi yapılan dış ticaretin toplam hacminin 350 milyar lirayı aştığını ifade etti.

Söz konusu tutar yıl sonu kuruna göre 18.7 milyar dolara karşılık geliyor.

Konuşmasında Erdoğan, ihracatı kolaylaştıracak kredi kefaleti vermek üzere kurulan İhracat Geliştirme AŞ’nin sermayesinin 1.4 milyar liradan 6 liraya yükseleceğini, bu sayede verebileceği kredinin de 122 milyar liranın üzerine çıkacağını ifade ederken, bu yıl şirketin 20 milyar lira kredi kefaleti sağladığını belirtti.

Erdoğan ihracat olarak sınıflanan sağlık hizmetleri tutarının geçen yıl 2 milyar dolara ulaştığının tahmin edildiğini, bu yıl ise sağlık hizmetleri ihracatının 5 milyar dolara yükselmesini hedeflediklerini belirtti.

Film ve dizi sektöründe ihracat tutarının ise 2022 yılındaki yaklaşık 750 milyon dolar düzeyinden 2 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti.

Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya en çok ihracat yapılan ilk 5 ülke oldu. En fazla ihracat artışı sağlanan ülkeler ise Rusya, Irak, ABD, Almanya ve Romanya olarak sıralandı.

Öte yandan Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıya Ticaret Bakanı Mehmet Muş da katıldı.

Muş, Covid-19 döneminden bu yana önce tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ve sonrasındaki yüksek küresel enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlara değindi.

“Tabii burada unutulmaması gereken husus, ihracattaki başarımız, aleyhimize olan parite etkisine rağmen elde edilmiştir” diyen Muş, “Paritenin etkisi ihracatımızda aşağı yönlü olarak aralıkta yaklaşık 700 milyon dolar, yıllık düzeyde ise 14 milyar dolar olmuştur. Yani, parite etkisine rağmen büyük bir ihracat başarısı yakalanmıştır” dedi.

Muş, ithalat tarafında küresel ekonomideki gelişmelerin yansımalarını gördüklerini, emtia fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığını belirterek, enerji fiyatlarındaki yükselişe değindi.

Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın ithalat faturasına ve dış ticaret dengesine olumsuz yansımayı sürdürdüğünü aktaran Muş, “Burada altını çizerek bir kez daha ifade etmek istiyorum ki ithalattaki artış büyük oranda küresel enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de ithalatımızdaki artışta etkili olmaktadır” şeklinde konuştu.