Çocuklar bilimi ‘Keşif Dünyası’ ile sevecek!
Ülkemizde Henkel ve Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliğiyle hayata geçen Keşif Dünyası projesinin dünyadaki 3’üncü ve Türkiye’deki ilk merkezi Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak Kampüsü’nde kuruldu. Konsepti 2011 yılında oluşturulan ve birçok çocuğu bilimle erken yaşlarda tanıştırmayı amaçlayan proje, birbirinden farklı atölyeleri ve konu başlıklarıyla çevreye ve bilime duyarlı bir nesil yaratma peşinde

“Keşif Dünyası”nın temel amacı, çocukların erken yaşta bilim ile ilgilenmeye teşvik edilmesi. Bunun sırrı ise aslında eğitim metodolojisinde yatıyor. Çünkü atölye çalışmalarında çocuklara bir şey anlatmak yerine, uygulamalı bilim atölyeleri ile onların deneyerek keşfetmeleri sağlanıyor. Bilim ve keşfetmek, merak ve soru sormakla başlıyor. Çocuklar, küçük yaşlarda hayatı algılamaya çalışırken büyük bir merak içinde pek çok soru soruyorlar ve ne oluyorsa sonradan soru sormayı unutuyorlar. Soru sormak, sonrasında sorularına cevap aramaya çalışmak, bazen doğru bazen yanlış yapabilmek bilim için önemli. Merak, soru sorma cesaretine sahip olmak ve öğrenirken eğlenmek, Keşif Dünyası’nın temelini oluşturuyor.
140 yılı aşkın tarihi boyunca hep gelişim sağlamak, marka ve teknolojilerini daha da mükemmelleştirmek, yenilikçi ürünlerle tüketicilere daima daha iyisini sunmak için çalışan Henkel, inovasyonlara bu kadar önem veren bir firma olarak, çocukların içindeki kaşifi erken yaşlarda ortaya çıkarmak için Keşif Dünyası girişimini hayata geçirdi. Keşif Dünyası’nın konsepti ve programı, 2011 yılında Henkel uzmanlarının desteği ile birlikte Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Keşif Dünyası’nda kullanılan deney malzemeleri ve çalışma kitapçıkları tamamen çocuklara özel olarak, uzmanlar tarafından hazırlandı. Eğitim materyalleri içinde çizgi filmler, çocuklara özel boyama sayfaları, deney malzemeleri vb. pek çok materyal bulunuyor. Programda onlara bilimi sevdirecek eğitici ve eğlenceli deneyler yer alıyor. Bilim atölyelerinin, çocuklara bilimi sevdirmenin yanında bir katkısı daha var:İçinde doğayı korumaya teşvik etmek üzere, sürdürülebilirlik ile ilgili bir modülde bulunuyor. Türkiye, Keşif Dünyası projesini, Almanya ve Rusya’dan sonra uygulayan 3’üncü ülke... Proje,2015 yılından bu yana Türkiye’de Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Okullarda ve çeşitli etkinliklerde ücretsiz olarak düzenlenen bilim atölyelerinde, Yaratıcı Çocuklar Derneği bünyesinde bulunan profesyonel eğitimciler ve uzmanlar görev alıyor.
2012 yılında ilk olarak Almanya’daki okullarda uygulanmaya başlanan Keşif Dünyası projesi, 2014 yılında uluslararası oldu. Bugün Türkiye ile birlikte Rusya, Arjantin, Polonya, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Şili ve İrlanda, projenin gerçekleştiği diğer ülkeler durumunda. Projeye bugüne kadar 25 binden fazla çocuk katıldı. Eğitimlerde 100'den fazla öğretmen görev aldı. Şu anda da 3 kıtada 35'ten fazla eğitmen, düzenli olarak sınıflarda çocuklara eğitim veriyor.Proje kapsamında Türkiye’de 15 bininci öğrenciye ise Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın Maslak kampüsünde eğitime açılan, Keşif Dünyası’nın Türkiye’deki ilk merkezinde ulaşıldı.
Keşif Dünyası’nda çocuklar sürdürülebilirlik kavramı ile de tanıştıkları için kesinlikle çevreye karşı bir farkındalık yaratılıyor. Öğrenciler, gerçekleştirilen atölyelerde “israftan kaçınmak”, “yeniden dönüştürmek” ve “tekrar kullanmak” gibi sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları hakkında bilgi ediniyorlar. Sonra sürdürülebilirliğin sadece çevreyi korumak olmadığını, sağlığımızı korumanın da bunun bir parçası olduğunu, eğlenceli deneylerle birebir deneyimleyerek öğreniyorlar. Eğitimlerde keyifli çizgi filmler, boyama malzemeleri vb. eğlenceli materyaller kullanılıyor. Ayrıca çocuklar, deneyler gerçekleştirirken bolca soru soruyor, çözüm yoluna ulaşmak için bir kaşif hissiyle çalışıyorlar. Gözlem yapıyor, tahmin yürütüyor, gözlemlerini bir kaşif gibi kaydediyor ve en sonunda bir sonuca varıyorlar. Deneylerde farklı yollar denemeleri de çocukların gözlem yapma, ölçme, önceden tahmin etme, verileri yorumlama, bu verilerden bir sonuç çıkarma ve bir karara varma gibi becerilerine katkıda bulunuyor.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Maslak Kampüsü’nde açılan laboratuvar, Keşif Dünyası projesi kapsamında gerçekleştirilecek bilim atölyelerinin yanı sıra Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda yapılacak fen bilimleri derslerinde de kullanılacak. Aynı zamanda, Keşif Dünyası projesine öğrenci göndererek katılmak isteyen diğer okullara da açık olacak. Farklı okullar [email protected] adresinden randevu alarak pazartesi ve salı günleri, 10.00 – 12.00 saatleri arasında Keşif Dünyası bilim atölyesine ücretsiz şekilde katılabilecek.